عالم ذر قرآن کریم با بررسی آیات و روایات مربوط (دانلود مقاله PDF)
عالم ذر یکی از آموزههای دینی مسلمانان است. به این عالم که به عالم الست، عالم قالو بلی، عالم غیب، عالم میثاق و پیمان و … نیز معروف است، در قرآن کریم و روایات اسلامی توجه شده است. نظریات گوناگونی در این مورد وجود دارد ولی آنچه مورد توافق اکثریت علما است این اینکه خداوند قبل از خلقت انسانها از آنها پیمان گرفته است که به یگانگی و ربوبیت او ایمان کامل داشته باشند و حجت را بر آنها تمام کرده است. طبق نظر برخی از دانشمندان یکی از این حجتها علاوه بر پیامبران الهی، فطرت انسانی است. معروفترین آیه قرآن کریم که به عالم ذر مرتبط است، آیه 172 سوره مبارکه اعراف است که میفرماید : « وَ إِذْ أَخَذَ رَبُّکَ مِنْ بَنی آدَمَ مِنْ ظُهُورِهِمْ ذُرِّیَّتَهُمْ وَ أَشْهَدَهُمْ عَلی أَنْفُسِهِمْ أَلَسْتُ بِرَبِّکُمْ قالُوا بَلی شَهِدْنا أَنْ تَقُولُوا یَوْمَ الْقِیامَهِ إِنَّا کُنَّا عَنْ هذا غافِلینَ» یعنی : (پس به یادآور) زمانی را که پروردگارت از پشت فرزندان آدم، ذریه(فرزندان) آنها را بر گرفت و آنان را گواه بر خودش ساخت و فرمود : آیا من پروردگار شما نیستم؟ گفتند : بلی، گواهی میدهیم. برای اینکه در روز رستاخیز نگویید ما از این غافل بودیم .
این پست مذهبی از سایت ایرانی دیتا به دانلود رایگان با لینک مستقیم مقاله عالم ذر در قرآن کریم (بررسی 14 آیه) در قالب فایل PDF اختصاص یافت .
نوع مقاله : پژوهشی
نویسنده : سید محسن میرباقری (دانشیار گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه تربیت دبیر شهید رجائی) سال 1396
خلاصه و چکیده مقاله
موضوع این مقاله بررسی آیاتی از قرآن کریم در ارتباط با «عالم ذر» با نظری بر روایات و منابع اسلامی است. ذر در لغت به دو معنی آمده است، مورچۀ ریز و ذرات پراکنده در هوا. منشأ نامگذاری دوران قبل از دنیای انسان به عالم ذر، روایاتی است که از اهل بیت(ع) صادر شده است. دربارۀ خلقت انسان از گل آیات متعددی در قرآن کریم وجود دارد و روشن میشود که از نظر قرآن همۀ انسانها از خاک یا از گل در قالب ذرهای نادیدنی خلق شدهاند و در همان عالم بود که امانت الهی بر او عرضه شد و بر بندگی خدا و عدم بندگی شیطان از او پیمان گرفته شد. آن بدن ذرهای حاوی همۀ کدهای اطلاعاتی انسان است و برای ورود به زندگی دنیا به بدن پدر و مادر ورود پیدا میکند و در آنجا ساخت و ساز میشود و به سلول حیاتی به نام نطفه تبدیل میگردد؛ نطفه ای که امشاج است و استعدادهای نورانی و ظلمانی در وجود او به ودیعت گذاشته میشود تا زمینهای برای آزمون بندگی خالصانۀ خدای منان باشد و خویشتنداری در مسیر بندگی معنا پیدا کند. نطفۀ تشکیل شده در بدن مادر (قرار مکین) رو به رشد میگذارد و به علقه، مضغه و… تبدیل میشود تا اینکه به صورت طفلی متولد شود و دوران درس و بحث مدرسۀ دنیای خود را طی کند. جالب است که بر اساس روایات و اشارات قرآن کریم برای احیاء انسانها در قیامت نیز همین مسیر طی میگردد و طینت افراد بشر در دل خاک قرار میگیرد و بارانهای مخصوصی زمینۀ رشد آنان را به صورت جنین فراهم میکنند تا این که با نفخ صور دوم از دل خاک بر آیند.
کلیدواژهها
اخذ میثاق؛ امانت؛ طینت؛ عالم ذرّ؛ نطفه؛ نفس انسان