باستانگرایی واژگانی در اشعار قیصر امینپور – دانلود مقاله PDF
باستانگرایی در شعر معاصر به گونه ای است که می توان آن را جریانی به حساب آورد که بر زبان همه شاعران و نویسندگان تأثیرگذار بود و می توان نیمایوشیج را آغازگر این جریان عمومی دانست. کاربرد واژههای باستانی در کنار واژگان امروزی و عامیانه باعث شد تا قیصر امینپور از تلفیق کلمات کهن و معاصر، کلامی رنگین و فاخر و هماهنگ ایجاد کند تا خواننده احساس غرت نکند. باستانگرایی واژگانی در اشعار استاد قیصر امین پور در این مقاله بررسی شد .
چکیده مقاله باستانگرایی وازگانی در اشعار قیصر امین پور
ادبیات مقاومت به عنوان یک نوع ادبی، پیشینهای دیرینه دارد و از زمان پیدایش ادبیات، دوشادوش آن حرکت کردهاست. در میان شاعران برجستۀ این نوع ادبی در ایران، قیصر امینپور جایگاه ویژه دارد و زبان شعری این شاعر متمایز از زبان شعری معاصرینش است که دلیل این تمایز، توجه و تمرکز او بر جنبههای مختلف زبان و به خصوص مقولۀ آرکائیسم در شعر است. آرکائیسم یا باستانگرایی نشانگر گرایش شاعران به صرف و نحو کهن در زبان شعر و بازتاب آن در سطح واژگان و ساختارهای نحوی است. در این پژوهش به سطح واژگانی ( اسم، صفت، قید، فعل، حرف) آرکائیسم در مجموعۀ کامل اشعار قیصر امینپور پرداخته شدهاست که در این بررسی هم کارکرد و انگیزۀ انتخاب واژگان کهن و هم ساختمان این واژگان مورد توجه قرار گرفتهاست. هدف این پژوهش روشن ساختن کارکرد و ساختار واژگان آرکائیک مورد استفادۀ این شاعر و چگونگی ارتباط میان زبان و دیدگاه وی در اشعارش است. نتایج به دست آمده با استفاده از روش توصیفی و کتابخانهای و تحلیل بیتها و آمارگیری، بیانگر این است که شاعر در گزینش واژگان آرکائیک خود غالباً جنبههای حماسی، عرفانی، موسیقایی، بلاغی و شاعرانه را مورد توجه قرار داده و زبان امروزی را با الگوهای کهن تطبیق دادهاست.
کلیدواژهها
باستان گرایی واژگانی؛ ادبیات مقاومت؛ برجسته سازی؛ قیصر امین پور
نویسندگان : امین بنیطالبی، جهانگیر صفری، بهنام گرجی
نوع مقاله : پژوهشی – نشریه ادبیات پایداری – دوره 10 شماره 18 – بهار و تابستان 1397
این پست از سایت ایرانی دیتا به دانلود رایگان با لینک مستقیم مقاله پژوهشی باستانگرایی واژگانی در قالب فایل پی دی اف برای علاقمندان به ادبیات فارسی اختصاص یافت .